Unga Teatern | Om Teatern

UNGA TEATERN – teater för barn och unga

Unga Teatern är Finlands äldsta professionella teater för barn och unga. Teatern grundades år 1960 som en turnerande teater och hette då Skolteatern. Sedan dess har teatern erbjudit barn och ungdomar i hela Svenskfinland teaterupplevelser – både nyskapande dramatik och klassiker. Skolteatern bytte namn till Unga Teatern år 1994.
Unga Teaterns kansli och hemmascen finns sedan 1983 i Esbo, på den gamla gården Lillklobb, med Esbo stad som hyresvärd. Teaterhuset är en gammal ladugård som rustades upp för teaterbruk. I den gamla huvudbyggnaden har teatern sitt kansli. I samma hus har även de turnerande grupperna Totem Teatern och Dansteater Glims & Gloms sina kontorsutrymmen.
Unga Teatern är känd för sina pjäser som erbjuder något för alla åldrar. I programvalet betonas att det som är viktigt i livet intresserar människor i alla åldrar. Unga Teaterns mål är att för några timmar bjuda sin publik med på en resa till fantasins underbara och spännande värld. Vi har lyckats, eftersom vi gång på gång får glädjas över att både skolelever och dagisbarn stillnar inför scenens magi.
Vid sidan av produktionerna på hemmascenen har Unga Teatern även gästspel och turnéverksamhet, främst på svensk- och tvåspråkiga orter. Vi jobbar också med konstfostran samt erbjuder publikarbete som anknyter sig till repertoaren. Våra huvudsakliga samarbetsparter är skolor, daghem och övriga som jobbar inom barn– och ungdomsbranschen.

År 2010 blev Unga Teatern utnämnd till Årets teater. Teatern medverkar i Kaiku-projektet och Esbo stads Kulturstigen KULPS!

VIMEO
YOUTUBE
INSTAGRAM
FACEBOOK